Подправки

Сушени
зеленчуци
царство: Растения Plantae
отдел: Покритосеменни Magnoliophyta
клас: Двусемеделни Magnoliopsyda
разред:   Piperales
семейство: Пиперови Piperaceae
род: Пипер Piper
вид: Черен пипер nigrum
          

          Черният пипер е сред най-широко разпространените подправки в европейската и световна кухня, позната още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант. Вкусът на черния пипер се дължи на вещество пиперин. Смленият черен пипер се намира на почти всяка трапеза.     
          Друг сорт на черният пипер е белият пипер се различава само по това, че се приготвя от зрели плодове. След като бъдат набрани, ги държат три дни и след това ги грухат и мият ръчно в кошница, докато дръжките и меката част бъдат отстранени, след което зърната се сушат. Понякога обаче той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка. Не е толкова пикантен като черния, но има по-чист вкус.
          Черният пипер не расте свободно на места, където избраната земя, не е прекалено суха или изложена на наводненяване, и калемите се засаждат на около 30 cm от дърветата или през дъждовния сезон през юни или през сухия сезон през февруари. Понякога няколко калема, дъли по около 45 cm се поставят в кошница и се заравят в корените на едно дърво, като калемите са наклонени към дънера. През октомври или ноември младите растения се покриват със смес от листа и кравешки тор. При сухи почви младите растения изискват поливане през ден през сухия сезон през първите три години. Растенията дават плодове на четвъртата или петата година и, ако са отгледани от калеми, са плодоносни в продължение на седем години. От растения, отгледани от калеми, се получава повече и по-качествен черен пипер, поради което този метод се използва по-често.

за повече информация >>